Slide Southwark Park Cafe

Bell Phillips Architects

Cafe and park staff facilities, set within London’s oldest municipal park. The new building foundation and terrace had to accommodate the fragile concrete shell of the Victorian ornamental lake. The irregular, sweeping geometry has a thermally broken cantilevering roof to the three main openings in each of the longer concave elevations. The radially arrayed structural framing keeps roof joists to an economic size. Regularly spaced, slender, rectangular columns are specified to the larger window openings to integrate with the glazing whilst keeping steel weights down. Varying radial patterned reinforced concrete detailing was provided for an economic approach to the RC piled raft slab.

image-1

the landward brick clad concave facets and main cafe entrance

image-2

our general arrangement drawing with 3D depiction of proposed steel framing

image-3

the glazed lakeside elevation makes the most of the building’s location, whilst continuous support to the brick cladding gives coherence to the massing

image-4

brick detailing with specials where the concave facets meet

image-5

the building and external terrace wrap the lakeside

image-6

each elevation required custom thermally broken steel details to be devised