Form Studio Architects

Perched above a vertical sandstone sea cliff on steeply sloping clays over mudstone, the site presented a range of slope stability problems; from wave action, to seasonal creep. We commissioned a specialist site investigation study to assess localised and global stability issues resulting in a building founded on pressure grouted self drilling micro piles. Localised slope stability was further enhanced by specifying rock anchor netting and surface drainage trenches to the up slope areas.

the superstructure has a galvanized steel sub chassis that sits on the pile heads, and frames out the ground floor plane. The walls and roof are formed with a combination of glu-lam portals and sheathed studwork

the lower terrace was carefully detailed to integrate the steel framing with the pile heads and the pattern of the decking boards

the specialist piling rig arriving on site

the new house seen from the beach